1. You want that $100.00 in your pocket or an Amazon Fire TV don't you? Well here's the deal. With our new updated look we are in desperate need of an updated logo. The 'old' one has certainly served us well, but it's time. Find all the details here: bit.ly/1q0k6Wa
  2. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

BB 0.3 - camera won't focus

Discussion in 'Bugless' started by cavillis, Jun 28, 2010.

  1. cavillis
    Offline

    cavillis New Member

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ever since I rooted my phone and installed BB, my camera will not focus. It seems that it is stuck in "Macro" mode because things that are REAL close up are in focus, but everything else is blurry. Changing to Infinity or Auto makes no difference.

    Anyone else having this problem? Is there a script I can run to fix it?
  2. OPTIMUS124
    Offline

    OPTIMUS124 New Member

    Joined:
    Mar 24, 2010
    Messages:
    73
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Columbia, SC
    Yeah, I just went into my camera and saw the same issue
  3. Zargon
    Offline

    Zargon New Member

    Joined:
    Dec 29, 2009
    Messages:
    266
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    No focusing issues here. I'm running the smoked glass theme if that matters.
  4. hamitup
    Offline

    hamitup New Member

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    65
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I am having same problem with BB0.3. Maybe Peter will check it out for us.
  5. Tino
    Offline

    Tino New Member

    Joined:
    Mar 29, 2010
    Messages:
    68
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Eastern US
    Just hold down the gold button lightly until it focuses then snap the picture. Problem solved.
  6. junpar
    Offline

    junpar New Member

    Joined:
    Mar 19, 2010
    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Haha. That's like Steve Jobs's comment about holding the iphone a different way although in a lesser degree..

    The camera is supposed to autofocus on one click of the camera button, if it doesn't something is wrong and it should be addressed.
  7. jhhoffma
    Offline

    jhhoffma New Member

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Really? Every single digital camera I've ever used does the whole "half-press-to-focus" thing and full-press to capture. Anyone who's ever pushed all the way first, is lucky to NOT get a blurry photo.
  8. shugknight
    Offline

    shugknight New Member

    Joined:
    Nov 17, 2009
    Messages:
    123
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Agreed. Actually I'm really shocked that a lot of people did not know this. My friend who was an avid picture taker never knew that holding it down the shutter button halfway will focus the shot first.
  9. OPTIMUS124
    Offline

    OPTIMUS124 New Member

    Joined:
    Mar 24, 2010
    Messages:
    73
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Columbia, SC

    I agree with all of you guys, and understand the workaround but its a feature that functioned previously, and I'm lazy lol

    Has anyone tried to reinstall the default camera app?
    Last edited: Jun 29, 2010
  10. Stemage
    Offline

    Stemage New Member

    Joined:
    Mar 20, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    This does not work for me either. Holding down the button halfway first does not focus (how I've always done it). It beeps like it's found the focus, but the focus does not actually work.
  11. OPTIMUS124
    Offline

    OPTIMUS124 New Member

    Joined:
    Mar 24, 2010
    Messages:
    73
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Columbia, SC
    Ok guys, I got my camera to work. This may sound random, but it did the job.

    Restored to a 2.1 Nandroid
    Opened the Camera app and Verified I could focus
    Booted into recovery
    Wiped Data and Cache twice
    Loaded BB 0.3

    Everything is solid now. Go Figure
  12. moto_x
    Offline

    moto_x New Member

    Joined:
    May 11, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have this problem too, but I can randomly get it to work if I close the camera app and reopen it a few times. Wiping data/cache solves the problem temporarily but it comes back. It also happens regardless of what rom I run.
  13. Raven1r44
    Offline

    Raven1r44 New Member

    Joined:
    May 16, 2010
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    So-Cal!!!
    when you first installed .3 were you coming from another froyo rom? and did you wipe data/cache atleast twice?
  14. moto_x
    Offline

    moto_x New Member

    Joined:
    May 11, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I came from BB 0.2 and even though it was unneccessary, I wiped twice.

    I also just completely formatted system, data, and cache. Each three times, reinstalled BB 0.4 and still have the problem.
  15. moto_x
    Offline

    moto_x New Member

    Joined:
    May 11, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ok out of frustration I tapped the camera a few times physically and now it appears to focus.

    Odd. Must be a hardware problem...
  16. OPTIMUS124
    Offline

    OPTIMUS124 New Member

    Joined:
    Mar 24, 2010
    Messages:
    73
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Columbia, SC
    Mine went back to not working. So this issue is still present
  17. martianspy
    Offline

    martianspy New Member

    Joined:
    Jul 15, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    My camera was not auto-focusing either. I got mine working by setting it on macro focus, then I tapped the phone on my hand as I was half-pressing the camera button. After a few taps, the red corners turned green and it now works again.
  18. moto_x
    Offline

    moto_x New Member

    Joined:
    May 11, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yeah, mine now routinely can't focus. I tap it a few times and it starts working again.

    I've ordered a Droid X, and assuming it ever ships :icon_eek:, hopefully I won't run into this issue on it.
  19. Otis9762
    Offline

    Otis9762 New Member

    Joined:
    Jul 14, 2010
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I also had this problem. After having the phone for only 2 weeks, the first week the camera shot great, but then couldn't focus except on the "macro" setting. I took it into Verizon, and they said the only fix is to replace the phone. So, it kinda sucked, cause I had to get my apps again, and set up email, etc., etc., but at least it's working again
Search tags for this page
android camera wont focus
,
camera on droid charge will not focus
,
droid 2 camera stuck in macro mode
,
droid charge camera macro focus
,

droid charge camera stuck on macro

,

galaxy 3 camera wont focus

,
s4 camera won't focus beeps
,
samsung galaxy 3 camera won't autofocus
,
verizon charge camera stuck on macro focus