Available Memory with UD8

Discussion in 'UltimateDroid' started by cuzzinz, Sep 28, 2010.

  1. cuzzinz
    Offline

    cuzzinz New Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    So this is more of a general question for all UD8 users...

    How much memory do you guys have available on average... and by memory i mean RAM not rom.

    Also what general programs are you running

    For example i am running the following:
    Launcher Pro (no scrolling widgets) 5 homescreens
    Agenda Widget (no scrolling)
    Beatiful Widgets
    wordfeud
    smart keyboard pro
    handcent sms (w/ pop up)

    That is rough list of what is usually running in the background

    When it comes to available memory i am usually in the 30-35mb range most of the time. Is this normal... is this the memory usage everyone has?

    Thanks!
    -Cuzzinz
  2. Issemann
    Offline

    Issemann New Member

    Joined:
    Aug 29, 2010
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Where are you checking for available/free memory? UD has an area called "Device Info" located within the main Ultimate Droid menu. If I look at that info, I see the following info:
    /system
    156MB / 248MB

    /data
    153MB / 748MB

    /cache
    153MB / 194MB
    If I look on the "Running Services" screen, I see:
    Other: 40MB in 4
    Avail: 154MB + 142MB in 16
  3. cuzzinz
    Offline

    cuzzinz New Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Device info:
    /system
    29.27MB /140MB

    /data
    76.4MB / 262MB

    /cache
    51MB / 92.62MB

    In running services i see:
    Other: 82MB in 5
    Avail: 8.8+26mb in 4

    LOL looks like i might need to do a clean install and install each program 1 by 1 from scratch and see what my dealio is. How the hell do you have so much memory free? lol

    EDIT: i was looking at Task Manager and looking at how much memory it says i have available
  4. LTLFTCer
    Offline

    LTLFTCer New Member

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    170
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Where sunshine is
    What problems are you having?

    Here are mine:

    system- 24.93/140
    data- 116/262
    cache- 55.66/92.62

    Only issue I have is screen redraws.
  5. cuzzinz
    Offline

    cuzzinz New Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I get the redraws every once in a while and then dolphin hd crashing on me. Oh and i have an issue where google maps will disable the traffic layer.

    Can you post your running services memory info?

    The person who posted first seems to have A LOT of available memory.
  6. BayouFlyFisher
    Offline

    BayouFlyFisher Rescue Squad Rescue Squad

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    4,966
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Baton Rouge, LA
    Doesn't matter how much free ram you have showing. Android is nothing like Windows or Rim. It will put apps in ram until it is almost full. These programs are not running, they are simply parked there. They aren't consuming battery power or CPU cycles. Android will then dump them if it needs additional memory for a task you've requested. Once that task is complete and there is a large amount of ram available, Android will load apps back into ram. Android hates free ram. It loads in apps so they will open very, very quickly when you need them. Free ram means nothing.
  7. wingdo
    Offline

    wingdo New Member

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Messages:
    1,035
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chicago
    He has an Incredible and you do not. ;)
  8. cuzzinz
    Offline

    cuzzinz New Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thanks for your feedback... I do understand how linux/android handles memory so that isnt really my total concern more along the lines of what applications people have installed and such.

    I never had ANY issues with launcher pro redraw on BB v0.4 or google maps disabling the traffic layer... so i am just trying to get an idea of what the problem might be.
  9. cuzzinz
    Offline

    cuzzinz New Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    ROFL!!!!! i didnt even think to look at that.... I was thinking that was A LOT of memory HAHAHAHA.
  10. sweeeeet
    Online

    sweeeeet Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2010
    Messages:
    8,351
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    48
    69mb in 5 and avail 17mb + 46mb in 7

    /system 25.84mb /140mb
    /data 145mb / 262mb
    /cache 59.78/92.62

    i have too much crap? Lol
  11. sweeeeet
    Online

    sweeeeet Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2010
    Messages:
    8,351
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    48
    I had tons of redraws with bb.4... rarely with ud8.... ive done away with launcher pro in favor of adw...has been a lot smoother for my droid

    Sent from my Droid using Tapatalk
  12. Bilgediver
    Offline

    Bilgediver New Member

    Joined:
    Sep 29, 2010
    Messages:
    917
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Location:
    On Board a ship
    Except that dumping RAM and loading new RAM does take CPU cycles, and that's what bogs down your phone, especially when redrawing all the time.

    My phone guess wrong too many times on what I want to run, so it bogs down constantly while I'm trying to load apps that my phone hasn't pre-loaded. I guess I'm the bad guy here!
  13. cuzzinz
    Offline

    cuzzinz New Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    LOL that is 100% correct... Also the advantage of killing tasks (which you can do with android) is when programs are partially responding or hanging. Sometimes android will give the system to these apps and the phone is SOOO SLOW.
Search tags for this page

s4 memory is showing me 154mb free