1. You want that $100.00 in your pocket or an Amazon Fire TV don't you? Well here's the deal. With our new updated look we are in desperate need of an updated logo. The 'old' one has certainly served us well, but it's time. Find all the details here: bit.ly/1q0k6Wa
  2. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Auto switch from 3G to WiFi on Droid 1

Discussion in 'Android General Discussions' started by xmguy, Nov 12, 2010.

  1. xmguy
    Offline

    xmguy New Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,070
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Location:
    RURAL TN
    I noticed if I leave my WiFI on my Droid it will choose WiFi over 3G when at home and change to 3G when abroad. My question is will this drain power quicker than manually changing from 3G to WiFi?

    I'd rather use WiFi as it's faster than my 3G connection at full signal.

    Thanks
  2. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
    Hope this is helpful.

    Mike
  3. xmguy
    Offline

    xmguy New Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,070
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Location:
    RURAL TN
    Yes it is. thank you
  4. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
    Glad you found it helpful. As for leaving your house, if wifi is turned on and you depart to a location that does not have wifi 3G will automatically take over.

    Mike
  5. xmguy
    Offline

    xmguy New Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,070
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Location:
    RURAL TN
    I've also noticed ANY area I go to that has open WiFi it will take over and auto connect.
  6. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
    Yep! If wifi is turned on it trumps 3G!
  7. xmguy
    Offline

    xmguy New Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,070
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Location:
    RURAL TN
    I wish there was a way to force it to lock and connect to my wifi network automatically only. Then notify but not connect and leave 3G on.
  8. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
    The closest I can think of would be to turn on airplane mode. But that would prevent you from receiving phone calls as well.
  9. harrellj
    Offline

    harrellj New Member

    Joined:
    Jul 25, 2010
    Messages:
    1,063
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Weirdly, my wireless works like you request (only connects to my home network automatically but not others). I have also only ever connected my phone to my home network. If you go to wireless settings, there is an option to notify when a network is available, do you have that checked? Also, is your home network generically named?

    If none of that helps, one possible option is to use something like Locale or Tasker to turn off the wireless if you're not at home, but of course that means it won't notify when you're out.
  10. xmguy
    Offline

    xmguy New Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,070
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Location:
    RURAL TN
    What I'm wanting is to save power use as little VZW data is possible at home then have it auto switch to 3G when I leave my home. But it seems to be a double edged sward. When WiFi is on it WILL auto switch from 3G to WiFi. But will try to connect to every open wifi network around stopping any active data sessions on 3G.

    On the flip side. Turning WiFi on and off manually is more time consuming but I can choose when WiFi is used and when 3G is used. but it won't happen automacally.
  11. xmguy
    Offline

    xmguy New Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,070
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Location:
    RURAL TN
    I've got mine setup that way. Even then it seems to auto connect to open networks or atleast drops any 3G network. So the end result is the same.
Search tags for this page
android app to choose between wifi and 3g
,

android app to switch between wifi and 3g

,
android how to set auto switch between wifi and 3g
,
android wifi 3g auto on off
,
android wifi 3g switch code
,
android wifi data auto switch
,
app automatic switching from 3g to wifi
,
app to automatically switch between 3g and wifi
,
auto switch from 4g to wifi
,
cell phone switches to wifi automartic
,
does motorola ultra automatically switch from 4 g to wif-fi
,
how do i change my wifi box to 3g
,
how to switch between 3g and wifi on android
,
how to switch between wifi and 3g on droid incredible 2
,
s4 auto wifi 3g switching