DroidForums.net is the original Verizon Android Forum! Registered Users do not see these ads. Please Register - It's Free!
Results 1 to 7 of 7

Thread: Checklist requested for using D2G in UK

  1. Junior Droid
    gsscooter's Avatar
    Member #
    201312
    Join Date
    May 2011
    Posts
    9
    Phone
    Droid 2 Global
    #1

    Question Checklist requested for using D2G in UK

    I have an upcoming trip to the UK at the end of June and have gone through the step of getting the unlock codes through VZW's global services.

    When there, I plan on getting a local Vodafone SIM. My question: What do I need to do to the phone settings to ensure that calls, texts, and data access work without a hitch?

    The reason I ask is because I've seen other posts about several problems in getting data access to work and different steps needing to be taken to remedy the situation (regular SIM vs microSim, data roaming checked vs unchecked, etc), whereas others seem to have everything working from the get-go.

    Subsequently, I'm just looking for a reliable bullet list of what I need to do to be up and running.

    Thanks in advance!
  2.  
     
     
     
  3. Master Droid
    rusty815's Avatar
    Member #
    174569
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    355
    Phone
    droid 2 global
    #2
    so long as its unlocked for use overseas, all you really need to do is change the radio from cdma to gsm, then everything should theoretically work.
  4. Droid Newbie
    buildintechie's Avatar
    Member #
    153563
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    1
    Phone
    Enter Current Phone Model Here
    #3
    I just got back from my honeymoon in the UK (and Paris) a few weeks ago and I took and used my D2G there.

    First, when you get a sim, avoid one from Orange, I'd recommend one from O2 wireless...they evidently have better coverage than Orange. I had one from Orange and often had problems getting 3G coverage.

    Change your data network to GSM

    I disabled Data Roaming...the plan I'd gotten with the SIM limited me to 500MB of data, and I did this to help reduce the downloads to just what I needed.

    That was it...like I said earlier, 3g coverage was spotty in and around London and Edinburgh. I'd recommend also relying on Wifi when you're out and about...tons of free hotspots in the major cities.

    Hope this helps!
  5. Droid Newbie
    spectraphysics's Avatar
    Member #
    77439
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    3
    Phone
    Dinc2
    #4
    Odd you say that about Orange. I've had great luck with them in many trips and not had difficulty with 3g signal. Orange actually offers a prepaid plan that lets you call back to the US for almost nothing as well (Camel, I think?).
  6. Master Droid
    Gasai Yuno's Avatar
    Member #
    188046
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Rausu-cho
    Posts
    759
    Liked
    11 times
    Twitter
    GasaiYuno
    Phone
    Motorola A956
    #5
    I'm unsure why would you care about data roaming when you're using GSM only network mode and a local SIM card. As far as I remember there is no VZW-compatible CDMA coverage available in the UK and France (correct me if I'm wrong), so you can't really roam.

    The opening poster also stated that they're going to buy a UK Vodafone card. This pretty much says that they aren't going to use Orange or O2, so I am not sure why was that question even raised.

    Also, with a “foreign” non-VZW SIM you might need to add the carrier's APNs to the phone's settings, otherwise chances are you won't get any data coverage at all (neither 3G nor GPRS/EDGE).
    G. Y.
    Sony LT25i “Tsubasa”, stock, rooted, locked bootloader [Android 4.1.2 “Jelly Bean”].
    Maximum speed witnessed over LTE: 98.2 Mbps down / 48.5 Mbps up; Average speed over LTE: 72.9 Mbps down / 45.7 Mbps up.
  7. Junior Droid
    gsscooter's Avatar
    Member #
    201312
    Join Date
    May 2011
    Posts
    9
    Phone
    Droid 2 Global
    #6
    Thanks for the information. So, it sounds like I just need to switch to GSM and enter the APNs when the new sim is in.
  8. Master Droid
    silver6054's Avatar
    Member #
    139110
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    537
    Liked
    12 times
    Phone
    droid 4
    #7
    Quote Originally Posted by gsscooter View Post
    Thanks for the information. So, it sounds like I just need to switch to GSM and enter the APNs when the new sim is in.
    Right, just for completeness, here is the APN info from http://forum.vodafone.co.uk/t5/HTC-D...ht/true#M11552

    (Ignore the numbering, the other steps are specific to their phone!)

    11. Enter:
    For Pay monthly customers: wap.vodafone.co.uk
    For Pay as you go customers: pp.vodafone.co.uk
    12.Touch OK
    13.Touch Proxy
    14. Enter 212.183.137.012, touch OK
    15.Touch Port
    16. Enter 8799, touch OK
    17.Touch Username
    18. Enter wap, touch OK
    19.Touch Password
    20. Enter wap, touch OK
    21. Press the MENU key
    22.Touch Save

    And for MMS, they suggest

    21.Touch MMSC
    22. Enter http://mms.vodafone.co.uk/servlets/mms, touch OK
    23.Touch MMS proxy
    24. Enter 212.183.137.012, touch OK
    25.Touch MMS port
    26. Enter 8799, touch OK


    Some phones will automatically detect the APN but I haven't had too much luck with the happening on the D2G. So, put the right one in before you leave (switch to GSM mode and you will be able to enter it, even without having the correct SIM), and also keep a copy (e.g. on the SD card) as sometimes the APN seems to disappear.

    I have had good luck in the London area (using another foreign SIM, which uses the Vodafone network).

    The other thing to be aware of: this phone seems to be very conservative when indicating GSM signal strength. So even with one, or sometimes no bars, you will find that you will be able to make a voice call without any problem.



    Last edited by silver6054; 06-03-2011 at 07:57 PM.

Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Theme help requested
    By Twizt0fate in forum Samsung Fascinate Development
    Replies: 23
    Last Post: 05-12-2011, 09:44 AM
  2. Checklist Widget with daily reset
    By naman919 in forum Android Applications
    Replies: 0
    Last Post: 12-08-2010, 06:32 PM
  3. checklist before selling? (how do I restore to OEM state?)
    By DaveJustDave in forum Android General Discussions
    Replies: 1
    Last Post: 11-27-2010, 07:06 PM
  4. Good Checklist app
    By mxpxpxpx in forum Android Forum
    Replies: 3
    Last Post: 09-25-2010, 03:23 PM
  5. Note & checklist program
    By jsroberts in forum Android Applications
    Replies: 5
    Last Post: 02-02-2010, 10:24 AM

Search tags for this page

android alchemy checklist

,

droid 2 global in the uk

,

droid 2 global in uk

,

droid 2 global wap

,

droid global uk

,

droid ii global using in london

,

droid x2 use in uk

,

use verizon droid 2 in london

,

using droid 2 global in uk

,
using droid incredible 2 in uk
Click on a term to search our site for related topics.

Tags for this Thread

Find us on Google+